onsdag 21 december 2011

Barnböcker om julen

Det finns en rad fina barnböcker som handlar om julen. Själv har jag mest fastnat för de av Sven Nordqvist och Astrid Lindgrens böcker med Ilon Wiklands illustrationer. Här kommer några tips:



Julgröten: Härlig bilderbok om tomtens julgröt. Som alltid rikt illustrerade bilder när Sven Nordqvist håller i pennan.


Tomtemaskinen: En fin kapitelbok för de lite större barnen, eller de tålmodiga små som klarar av att lyssna utan att se så många bilder. Findus vill så gärna att tomten ska komma på julafton och Pettson grubblar på hur han i hemlighet ska bygga en tomtemaskin för att uppfylla kattens önskan.


Visst kan Lotta nästan allting: Lotta kan nästan allting, till och med att fixa en julgran. Trots att varenda gran är slut och pappa inte kan få tag i någon i hela stan. Ilon Wiklands fina bilder i kombination med Lottas självförtroende gör mig lycklig.


Titta, Madicken, det snöar! Madicken och Lisabeth förbereder sig inför julen men saker och ting blir inte riktigt som någon av dem tänkt sig. Madicken blir sjuk och Lisabeth tänkte ju bara åka bakpå släden en liten stund...


Pettson får julbesök: Just när det är som mest att ordna med inför julen går Pettson och skadar foten. Hur ska det nu kunna bli någon jul i huset? De måste ju ha en gran, pynt och julmat. Katten och gubben får klura ut alternativa lösningar på det mesta och nog lyckas de med julstämningen allt!


Kajsa Kavat hjälper mormor: En fin liten berättelse om Kajsa och hennes mormor. Vanligtvis säljer mormor karameller på torget men i år måste hon ligga till sängs under julen. Då bestämmer sig Kajsa för att hjälpa till både med att stå på torget och med att feja och dona så de får julfint i sitt lilla hus. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar